Jouw Badhoevedorp

Informatie en voorwaarden

Het proces

We nodigen Badhoevedorpers uit om mee te denken over het nieuwe centrum. Je deelname is vrijwillig en alle antwoorden worden anoniem verwerkt. Nadat je bent ingeschreven kun je tot en met 31 augustus meedenken over het nieuwe centrum. Daarna gaan Martine van Vliet en haar collega's aan de slag. Martine van Vliet is de stedenbouwkundige en landschapsarchitect die ontwerpen gaat maken van het centrum. Ze vertelt in deze video wat er al vast ligt en waarover Badhoevedorpers nu kunnen meedenken. Het gaat dus om de sfeer en de functies van het nieuwe dorpsplein en het uiterlijk van het dorpsplein en de gebouwen eromheen! Dus wat moet je er bijvoorbeeld kunnen doen en hoe moet het plein eruit komen te zien. Ook willen we weten hoe de gebouwen eromheen er qua stijl uit moeten komen te zien. Daarom kun je uit verschillende bouwstijlen kiezen om je voorkeur aan te geven. Meer video's bekijk je op de pagina 'media'.

Wat doen we met jullie ideeën en stemmen?

De ideeën en stemmen verwerken we in een programma van eisen, dat naar het college van burgemeester en wethouders gaat. Daarna gaat de stedenbouwkundige en landschapsarchitect drie schetsontwerpen voor het dorpsplein en de openbare ruimte maken. Uiteindelijk kunnen de Badhoevedorpers stemmen op deze schetsontwerpen. Er komt dus een tweede ronde waarin we op JouwBadhoevedorp opnieuw input vragen. En daarna maken we een beeldkwaliteitsplan. Dit plan wordt dan gebruikt om de bouwplannen voor de nieuwbouw in het centrum aan te toetsen.

Een samenvatting van de resultaten komt op deze website en op haarlemmermeergemeente.nl/badhoevedorp. Je ontvangt daarover een e-mail als je bent ingeschreven.

Voorwaarden

In het stedenbouwkundig ontwerp (DSO) staan de stedenbouwkundige voorwaarden voor een nieuw, compact centrum met meerdere supermarkten rondom een dorpsplein. Er is ruimte voor winkels en horeca en boven de winkels komen woningen. In dit ontwerp is bijvoorbeeld al vastgesteld waar de gebouwen komen en hoe groot ze worden, maar hoe dit centrum eruit komt te zien moet nog worden bepaald. Het gaat dan om het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte, zoals het nieuwe plein.

Gebied

Dit is het gebied waarover Badhoevedorpers nu kunnen meedenken:

Het gebied waarover Badhoevedorpers nu kunnen meedenken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorpsplein autovrij

In het DSO staat dat het dorpsplein autovrij wordt, maar dat de bussen wel over het dorpsplein kunnen rijden. De gemeente onderzoekt nu of het mogelijk is om ook de bussen rond het centrum te leiden, zodat het dorpsplein ook busvrij wordt. Ook onderzoeken we de effecten hiervan op het verkeer in de buurt. Hier is nog geen besluit over genomen. De buitenruimte blijft goed bereikbaar voor nood- en hulpdiensten en leveranciers.

Budget

De gemeente heeft een budget voor de inrichting van het dorpscentrum in Badhoevedorp beschikbaar, dat vergelijkbaar is met budgetten van andere ontwikkelprojecten in Haarlemmermeer.

Uitgangspunten voor het centrum

De plannen komen uit het Masterplan dat in 2008 is opgesteld. Het Masterplan Badhoevedorp geeft in grote lijnen aan wat er gaat gebeuren in en rondom Badhoevedorp. In 2013 is het bestemmingsplan Badhoevedorp – Lijnden-Oost vastgesteld door de raad met de voorwaarden voor de ontwikkeling. Hierin staat dat er maximaal 300 woningen komen en de maximale bouwhoogte van gestapelde woningen 20 meter is. De eerste stap voor het nieuwe ontwerp van het centrum is een stedenbouwkundig ontwerp. Het Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) is in december 2018 door het college vastgesteld.

De maximale hoogte en de ligging van gebouwen en parkeerplaatsen is bepaald, zie de afbeelding hieronder.

Maximale hoogte en ligging van gebouwen en parkeerplaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plein Pa Verkuijllaan

Uit eerdere participatie bleek de wens voor een plein bij de kerk ter hoogte van de Pa Verkuijllaan. Dit gebied valt onder het project Schuilhoeve. Daar is deze wens neergelegd.

Vragen?

Neem dan contact op met omgevingsmanager Bart van Eijk via 0900 1852 of via badhoevedorp@haarlemmermeer.nl o.v.v. Badhoevedorp-Centrum.